O Πλανήτης της Στέλλας Μαρή

Ατέλειωτες συζητήσεις για το αν είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν. Υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες ή είμαστε οι μοναδικοί κάτοικοι;

Πηγαίνοντας στο Θέατρο Studio Κυψέλης, βρέθηκα αντιμέτωπη με έναν άνθρωπο από άλλο πλανήτη. Είναι μία πολύ όμορφη γυναίκα που στέκεται εκεί μπροστά μου και αρχίζει να μας μιλά. Έχει έρθει από τον πλανήτη Άριστο. Είναι σε αποστολή και είναι μέλος των Ηρακλειδών.

Ήρθε με δισταγμό στη Γη. Η κακή φήμη μας έχει φθάσει και στους άλλους πλανήτες. Μας πήραν χαμπάρι ότι δεν αγαπάμε την Γη μας. Και τώρα αυτή πεθαίνει. Αρρώστησε και αργοπεθαίνει. Σε κάποια χρόνια θα εξαφανιστεί. Και ήρθαν με αποστολή να την σώσουν.

«Κάποια μέρα, μπορεί να λάβουμε ένα σήμα από έναν άλλο πλανήτη. Αλλά θα πρέπει να το σκεφτούμε πολύ καλά πριν το απαντήσουμε. Το να συναντήσουμε έναν εξελιγμένο εξωγήινο πολιτισμό μπορεί να μοιάζει με το όταν συνάντησαν οι Ιθαγενείς της Αμερικής τον Κολόμβο. Δεν τους βγήκε και σε πολύ καλό αυτό.» – Stephen Hawking

Κάθεται εκεί απορημένη βλέποντας στο video wall το πώς έχουμε καταντήσει τον πλανήτη μας.

Γρήγορα η Αλκμήνη, έτσι λένε την νεαρή γυναίκα, μυείται στο «φαινόμενο» του Έρωτα. Την χαρά διαδέχεται ο φόβος, την ποίηση το έγκλημα, τον ενθουσιασμό η απογοήτευση. Οι Ηρακλειδείς θα κληθούν να επιστρέψουν στον πλανήτη τους.

Ο πλανήτης της ηθοποιού και συγγραφέως Στέλλας Μαρή κινείται φυσικά στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας – όρο στον οποίο η ίδια αντιδρά, καθώς όπως μας λέει «στην τέχνη όλα αφορούν την φαντασία».

«Ένα έργο σοκαριστικά και συνειδητά ρεαλιστικό, καθότι , δυστυχώς, αναγνωρίσιμα και επικίνδυνα επίκαιρα αυτά που λέγονται – για τις μη αφυπνισμένες συνειδήσεις και την ευθύνη που όλοι φέρουμε. Και, τελικά, ο πλανήτης «Άριστος» δηλώνει ότι αδυνατεί τελικά να μάς βοηθήσει, για να καταλήξει και η ίδια η Αλκμήνη, πως δεν υπάρχει άλλη λύση από την αγάπη και την παντοδυναμία της. Θα έλεγα δηλαδή, ένα κείμενο βαθιά πολιτικό και συγχρόνως ένας ύμνος στην Αγάπη» αναφέρει η Στέλλα Μαρή σε συνέντευξή της.

Η παράσταση είναι ένας μονόλογος-κατηγορώ για τα οικολογικά, κοινωνικά θέματα της εποχής μας.

Την Στέλλα Μαρή την είδα και πέρσι στην παράσταση «Ρέπλικα».

Είναι μία ηθοποιός με έντονη προσωπικότητα, αγάπη για την δουλειά της, κάτι που βγαίνει και σε εμάς τους θεατές, με μεγάλο ζήλο με ό,τι καταπιάνεται..

Μόνη της πάνω στην σκηνή μας μεταφέρει τον προβληματισμό της για τα οικολογικά, κοινωνικά  θέματα με απόλυτα φυσικότητα. Άλλοτε απορημένη, άλλοτε λυπημένη, πάντα προβληματισμένη.

Ένας μονόλογος που δεν σε κουράζει, σε προβληματίζει για την πορεία της ανθρωπότητας, την έλλειψη αλληλεγγύης και αγάπης για τον συνάνθρωπό μας. Ρεαλιστικός με βαθιά νοήματα .

Η σκηνοθεσία λιτή και ουσιαστική ανήκει στην ίδια την Στέλλα Μαρή.

To μινιμαλιστικό σκηνικό και οι φωτογραφίες που προβάλλονται κατά την διάρκεια της παράστασης ανήκουν στον Γιώργο Σταματάκη.

Ιδιαίτερα τα ρούχα της κας Μαρή, (Χαράς Κονταξάκη), καθώς και το υπέροχο κόσμημα στον λαιμό της (δημιουργία ΝΤΟΡΙΤΑ’Σ).

Θα περιμένουμε από έναν εξωγήινο να μας πει τα προβλήματά μας; Όχι φυσικά. Όλοι τα γνωρίζουμε, αλλά αδιαφορούμε. Αυτό το «ωχ αδελφέ» πόσο εκκωφαντικό θόρυβο κάνει στα αυτιά μου.

Αν εμείς δεν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε, να δούμε τα λάθη μας και να τα διορθώσουμε, να σκύψουμε στις ανάγκες του διπλανού μας, τότε οδεύουμε ολοταχώς προς την καταστροφή.

Στο τέλος της παράστασης καθίσαμε με την Στέλλα, όπως κάνει άλλωστε μετά από κάθε παράσταση της και μιλήσαμε πίνοντας ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, συζητώντας για την παράσταση.

Ένας μονόλογος που αξίζει να βάλετε στο θεατρικό σας πρόγραμμα.

Καλή σας θέαση!

Η ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο-Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Στέλλα Μαρή
Βοηθός σκηνοθέτη: Χαρά Κονταξάκη
Ηθοποιός ηχογραφημένου κειμένου: Δημήτρης Λεβίδης
Σκηνογράφος& φωτογραφίες για την παράσταση: Γιώργος Σταματάκης
Ενδυματολόγος: Χαρά Κονταξάκη
Κοσμήματα (χειροποίητα): «ΝΤΟΡΙΤΑ’Σ»
Φωτογράφιση& βιντεοσκόπηση: Κώστας Βολιώτης
Επεξεργασία ήχου στο βιντεοσκοπημένο κείμενο: Δημήτρης Λεβίδης
Προωθητικό animation: Βαγγέλης Καραδήμας για λογαριασμό της vktoons
Προβολή-Επικοινωνία: Νατάσα Παππά
Παραγωγή: MINUS[two]-Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Studio Κυψέλης
Σπετσοπούλας 9 & Κυψέλης,Κυψέλη, τηλ.: 2108819571

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά
Ημέρα & ώρα παράστασης: Κάθε Τετάρτη στις 21.00
Τιμές εισιτηρίων (με ποτό): Κανονικό: 10,00 ευρώ, Μειωμένο &ατέλειες: 5,00 ευρώ

Facebookpage της παράστασης: https://www.facebook.com/%CE%9F-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82-123573608385385/?pnref=lhc

Προσωπικό site της Στέλλας Μαρή: http://www.stella-mari.com/

Σημείωση: Το βιβλίο «ο πλανήτης» από τις εκδόσεις ΚΟΥΙΝΤΑ (αυτή τη στιγμή υπό έκδοση) καθώς και οι φωτογραφίες του Γιώργου Σταματάκη, θα διατίθενται στο χώρο του θεάτρου.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “O Πλανήτης της Στέλλας Μαρή

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.