Είδα την παράσταση «Παιχνιδοποιός»

Παιχνιδοποιός του Γκάρντερ ΜακΚέυ

Γράφει η Βίβιαν Μητσάκου

Το διάσημο ψυχολογικό θρίλερ «Παιχνιδοποιός» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία και μετάφραση του Αλέξανδρου Κοέν και με πρωταγωνιστές την Ραφίκα Σαουίς και τον Γιώργη Παρταλίδη.

Το αριστούργημα του Γκάρντνερ ΜακΚέυ γράφτηκε 1984  πρώτα με την μορφή best seller νουβέλας και μετά ως δημοφιλές θεατρικό έργο.

Η αστυνομική νευροψυχολόγος Μωντ ζει μόνη της απομονωμένη στους λόγους τους Λος Άντζελες. Mιά πρωτοφανής, ανεξιχνίαστη υπόθεση κακοποίησης γυναικών την απασχολεί και έχει αναλάβει την φροντίδα των θυμάτων. Ένας παρανοϊκός άνδρας έχει σπείρει τον τρόμο στις γυναίκες της πόλης, πραγματοποιώντας επιθέσεις εναντίον τους με ένα τρομακτικά παράδοξο τρόπο. Δεν τις δολοφονεί. Δεν τις βιάζει. Σαγηνεύει τα θύματά του, τα οδηγεί οικειοθελώς στο κρεβάτι τους και τέλος τα ακινητοποιεί με λοβοτομή, μετατρέποντάς τα σε άβουλα παντοτινά του παιχνίδια.

Ένα ήσυχο βράδυ η Μωντ δέχεται την επίσκεψη από ένα συμπαθή νεαρό, ο οποίος της ζητά βοήθεια γιατί χάλασε το ποδήλατό του. Ποιος είναι αυτός ο νεαρός; Και τι ζητά από την νεαρή νευροψυχολόγο;

Η σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κοέν στο Μικρό Γκλόρια έχει κινηματογραφικό  ρυθμό, νεύρο, έντονο σασπένς και αγωνία που σου «παγώνει» το αίμα, μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Η παράσταση μιλά για την ικανότητά μας να πιστεύουμε τα ψέματα των άλλων, αρκεί τα ψέματα αυτά να μας εξυπηρετούν. Φαντάζει σύγχρονο και ανατριχιαστικά επίκαιρο.  Θίγει έντονα  την κακοποίηση των γυναικών, τις γυναικοκτονίες και την πατριαρχία. Και ας θυμηθούμε ότι οι λοβοτομές που έγιναν στις αρχές του περασμένου αιώνα, για θεραπεία,  αφορούσαν στο μεγαλύτερο ποσοστό γυναίκες.

Τα σκηνικά του Γιάννη Αρβανίτη είναι εντυπωσιακά. Στο μικρό σαλόνι της οικίας επικρατεί το κόκκινο χρώμα. Ο φωτισμοί του Νίκου Βλασσόπουλου εντείνουν την αγωνία μας μαζί με την μουσική επένδυση της παράστασης.

Η ερμηνεία της Ραφίκας Σαουίς είναι φυσική, καίρια κα πειστικότατη.

Ο Γιώργης Παρταλίδης  σε μία καλοδουλεμένη, με ζωτική ορμή  ερμηνεία. Η χημεία μεταξύ των δύο ηθοποιών είναι δυνατή και εκρηκτική.

H πάλη μεταξύ των δύο διαφορετικών ηρώων μας δεν γίνεται μόνο σώμα με σώμα. Η πάλη γίνεται και λεκτικά και ψυχολογικά. Πάλη μέχρι τελικής πτώσεως. Ποιός θα βγεί νικητής;

Ο «Παιχνιδοποιός» είναι ένα ψυχολογικό, επίκαιρο θρίλερ για δυνατά νεύρα, με τρομερές ανατροπές. Μια παράσταση σκληρή, όπως σκληρή είναι και η ζωή μας. Μια παράσταση για «γερό» στομάχι. Λάτρεις των θρίλερ και όχι μόνο, θα την απολαύσετε!


Ταυτότητα Παράστασης

Σκηνοθεσία – Μετάφραση: Αλέξανδρος Κοέν
Σκηνικά: Γιάννης Αρβανίτης
Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος
Διδασκαλία σκηνικής πάλης: Κρις Ραντάνοφ
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Γραφιστικά: Κάρολος Πορφύρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Νίνα Σωτηροπούλου

Παραγωγή: Daydreams & Lineculture

Ηθοποιοί: Ραφίκα Σαουίς – Γιώργης Παρταλίδης

Ευχαριστίες στους : Βασίλειο Αθανασάκη (Μαριονέττες) & Βάσω Αυγεροπούλου

(Οι δύο φωτογραφίες της παράστασης είναι του Theater Project 365)

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.