Η Κυρία της Νύχτας του Γιάννη Μαρή

Της Βίβιαν Μητσάκου

Πανέμορφη, αισθησιακή, αινιγματική, μυστηριώδης, με ένα δηλητηριώδες βλέμμα που υπόσχεται πολλά, εμφανίζεται ξαφνικά η Λιάνα Περέζ στους κοσμικούς κύκλους της Αθήνας την δεκαετία του 1950 και κλέβει καρδιές.

Την Λιάνα Περέζ μας την συστήνει ο Γιάννης Μαρής (Ψευδώνυμο του Iωάννη Τσιριμώκου 28.1.1916 – 13.11.79). Ο Γιάννης Μαρής θεωρείται ο πατέρας του αστυνομικού μυθιστορήματος στην Ελλάδα. Είναι ο δημιουργός του θρυλικού χαρακτήρα Γεωργίου Μπέκα. Η «Κυρία της νύχτας» δημοσιεύτηκε το 1955 στην εφημερίδα «Ακρόπολις» σε 82 συνέχειες.

marhs-1_high

Μετά την επιτυχία που σημείωσε η παράσταση που παίχτηκε το περασμένο καλοκαίρι για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων οι Θεατρικές Σκηνές και η Ομάδα «naan» παρουσιάζουν την «Κυρία της Νύχτας» στο Θέατρο Κιβωτός.

Με την είσοδό σου στο θέατρο το βλέμμα μου μαγνητίζει το υπέροχο, ρομαντικό, προσεγμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρειά του σκηνικό του Μανόλη Παντελιδάκη. Η σκηνή είναι ανοιχτή και έχω τον χρόνο να το παρατηρήσω και να γοητευτώ. Η σκηνή αποτελείται από δύο επίπεδα . Μικρές εικαστικές λεπτομέρειες δημιουργούν ένα ιδιαίτερο θέαμα που με εντυπωσιάζει.

Η Κυρία της Νύχτας έρχεται από μακρυά. Ή μήπως είναι μια όμορφη οπτασία, ένα φάντασμα που έρχεται από το μακρινό παρελθόν;

kyria-ths-nyxtas

Μια αίθουσα μιας χαρτοπαιχτικής λέσχης. Σκοτεινή, γεμάτη καπνούς και αγωνία. Εκεί πάνω στην πράσινη τσόχα έχουν χαθεί περιουσίες, ζωές, αξιοπρέπειες. Πάντα υπάρχει ένας χαμένος, ένας κατεστραμμένος και οι υπόλοιποι από το καρέ αδιάφοροι, ψυχροί, τον χλευάζουν, τον ξεχνούν, τον περιπαίζουν.

Η γυναίκα αίνιγμα, η γυναίκα δηλητήριο εκτελεί με χειρουργική ακρίβεια το σχέδιο της. Βήμα – βήμα εγκλωβίζει στον ιστό της γοητείας της τα υποψήφια θύματά της. Όλα με μαθηματική ακρίβεια και λεπτομέρεια. Επιθυμεί εκδίκηση, αλλά και την δική της προσωπική λύτρωση.

image

Η σκηνοθεσία είναι της Φρόσως Λύτρα. Ιδιαίτερη, καλοδουλεμένη, ονειρική, ευρηματική. Σέβεται και ακολουθεί το κείμενο του συγγραφέα. Διατηρεί το μυστήριο σε όλη την διάρκεια της παράστασης και μας ξετυλίγει το κουβάρι του μυστηρίου αργά-αργά.

Πάντα οι σκηνοθεσίες της Φρόσως Λύτρα έχουν κάτι το ιδιαίτερο, το ονειρικό. Με είχε μαγέψει με την παράστασή της «Η Νεράιδα» στην Λίμνη της Βουλιαγμένης και αργότερα στο «Καλώς ήρθατε Ντετέκτιβ Πουαρό» στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτων. Τώρα στο θέατρο μου δίνει την ίδια μαγική αίσθηση.

kyria-new4

Υπέροχα, κομψά και εντυπωσιακά τα κοστούμια του Νίκου Χαρλαύτη. Χάρμα οφθαλμών οι τουαλέτες της Λίνας Σακκά.

Οι εντυπωσιακοί φωτισμοί του Άλεξ Αλεξάνδρου συνετέλεσαν στη μαγική ατμόσφαιρα της παράστασης.

Η Λίνα Σακκά στο ρόλο της Λιάνας Περέζ είναι εξαιρετική, εκπληκτική, femme fatale, αιθέρια, πανέμορφη. Με το αινιγματικό, παγωμένο χαμόγελό της γοητεύει τους πάντες και φυσικά γοητεύει εμάς. Μια πολύ ιδιαίτερη και συναρπαστική ερμηνεία που αξίζει συγχαρητήρια. Σε μια δυνατή στιγμή της καριέρας της.

kyria-2

«Η Λιάνα Περέζ ντύθηκε με ιδιαίτερη προσοχή. Περιποιήθηκε την ομορφιά της με μια ψυχρή επιμελημένη φροντίδα, σχεδόν επιστημονική. Μπροστά στον καθρέφτη της, επιθεώρησε τον εαυτό της και χαμογέλασε ευχαριστημένη. Όχι με το χαμόγελο μιας φιλάρεσκης γυναίκας που την ικανοποιεί η ομορφιά της, αλλά με την ευχαρίστηση ενός ανθρώπου που εξετάζει τα όπλα του».

Ο Όθωνας Μεταξάς στο ρόλο του συγγραφέα – αφηγητή, γοητευτικός, εκφραστικός, μας μαγεύει με την σκηνική του παρουσία, το ζεϊμπέκικό του και το τραγούδι του.

kyria03

Υπέροχη και η Φανή Γέμπτου στο ρόλο της φίλης της Λιάνας Περέζ, Λένας Ιωακείμογλου, εκτός από την πολύ όμορφη φωνή της, έχει και μια εξέχουσα σκηνική παρουσία.

Στο ρόλο του συζύγου της Λένας, ο Αλέξανδρος Ρήγας. Μας είχε λείψει. Εκφραστικότατος, αληθινός, συντετριμμένος και αποφασισμένος για όλα, όταν αντιλαμβάνεται ότι ήταν ένα πιόνι στα χέρια του Χρηστάκη, που τον διέλυσε χωρίς έλεος και ανθρωπιά.

kyria-3

Όλοι οι ηθοποιοί ήταν «δεμένοι» μεταξύ τους, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους επί σκηνής και προσέφεραν ένα υπέροχο θέαμα σε μας.

Τέλος, μαγεία, μαγική, μαγευτική, θα μου πείτε ότι επαναλαμβάνω συνεχώς τις ίδιες λέξεις. Ναι, τις επαναλαμβάνω γιατί είναι οι μόνες λέξεις που περιγράφουν την παράσταση.
Δείτε την και ζήστε την μαγεία της.

16252450_10155066214208054_7148557007804994672_o

Ταυτότητα παράστασης
H Kυρία της νύχτας
Θέατρο Κιβωτός
Σκηνοθεσία: Φρόσω Λύτρα
Σκηνογραφία: Μανόλης Παντελιδάκης
Πρωτότυπη μουσική: Μιχάλης Νιβολιανίτης, Αλέξανδρος Χρηστάρας
Σχεδιασμός κοστουμιών: Νίκος Χαρλαύτης
Φωτογραφία – μακιγιάζ: Αχιλλέας Χαρίτος
Χορογραφία: Αλέξης Φουσέκης
Σχεδιασμός φωτισμών: Άλεξ Αλεξάνδρου
Παραγωγή: Θεατρικές Σκηνές – Ομάδα Naan
Παίζουν οι ηθοποιοί: Λίνα Σακκά, Όθωνας Μεταξάς, Δημήτρης Γεωργαλάς, Στάθης Ματζώρος, Φανή Γέμπτου, Αγησίλαος Αλεξίου, Κατερίνα Νικολοπούλου, Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Χριστόφορος Μπαρμπαγιάννης, Αλέξης Φουσέκης και ο Αλέξανδρος Ρήγας
Τραγουδάνε: Φανή Γέμτου και Όθωνας Μεταξάς
Χορεύουνε: Αλέξης Φουσέκης και Αναστασία Κελέση
Διάρκεια: 80 λεπτά
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21.00
Κυριακή: 19.00
Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 18 ευρώ
Μειωμένο (φοιτητικό, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, άνω των 65): 12 ευρώ
Ανέργων: 10 ευρώ