Είδα την παράσταση «Τζάσμιν» του Γούντυ Άλλεν

Τζάσμιν του Γούντυ Άλλεν

Της Βίβιαν Μητσάκου

Ο Γούντυ Άλλεν είπε το «ναι» στην Ελένη Ράντου, αφού πρώτα διάβασε στα ελληνικά την θεατρική διασκευή  που έκανε η ίδια σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Χατζηνικολάου. Η απάντησή του όταν διάβασε το κείμενο ήταν ότι «είδε ένα καινούργιο έργο να «βγαίνει» μέσα από το δικό του.

Το 2013 ο Γούντυ Άλλεν παρουσίασε την ταινία του Blue Jasmine, που γνώρισε τεράστια επιτυχία παγκοσμίως. Σαν θεατρική παράσταση παρουσιάζεται στο Θέατρο Διάνα σε παγκόσμια πρώτη σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

Η Τζάσμιν (Ελένη Ράντου) ζούσε σε ένα πανάκριβο διαμέρισμα στην καρδιά του Μανχάτταν, με τον σύζυγό της Αλ (Μάξιμος Μουμούρης). Η ζωή της κυλούσε μέσα στην απόλυτη χλιδή. Είχε απομακρυνθεί από τους φτωχούς συγγενείς της, την μικρή της αδελφή Τζίντζερ (Γαλήνη Χατζηπασχάλη) τους οποίους κατά βάθος απεχθανόταν και υποτιμούσε. Και όλα αυτά μέχρι το μοιραίο βράδυ που τα πάντα έγιναν παρελθόν. Ο σύζυγός της χάνει την τεράστια οικονομική του ευμάρεια, χρεωκοπεί και πηγαίνει φυλακή, όπου και αυτοκτονεί.

Η Τζάσμιν μαζεύει τα συντρίμμια της  ζωής της και καταφεύγει στο φτωχό σπίτι της αδελφής της. «Α εδώ στο Σαν Φρανσίσκο τώρα» αναφωνεί, δηλώνοντας την απέχθειά της από την αρχή για το νέο περιβάλλον που πρέπει να ζήσει. Η αδελφή της ετοιμάζεται να κάνει τον δεύτερο γάμο της με τον Τσίλι (Παντελής Δεντάκης) . Από την πρώτη στιγμή δείχνει την αντιπάθειά της για αυτόν τον άξεστο, χωρίς καλούς τρόπους τύπο Τον θεωρεί  «σκουπίδι». Αποτυχημένο και κατώτερό της.

Λεωφορείο ο Πόθος θα μου πείτε!. Ναι μια μοντέρνα εκδοχή του Λεωφορείου ο Πόθος. Μόνο που η Τζάσμιν δεν αφήνεται στην «καλοσύνη των ξένων». Θέλει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Αγωνίζεται.

Κάνει μαθήματα υπολογιστών. Εργάζεται σε ένα οδοντιατρείο. Ο οδοντίατρος εργοδότης της  Έντυ (Κώστας Κορωναίος) της δείχνει υπερβολική συμπάθεια στην οποία αυτή δεν ανταποκρίνεται. Στην ζωή της υπάρχει ο  Ντάννυ (Ορέστης Καρύδας), γιος του άνδρα της, που τον μεγάλωσε και τον θεωρούσε γιό της. Ένας νέος πλούσιος διπλωμάτης (Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος) θα έρθει στην ζωή της σαν σανίδα σωτηρίας. Θα μπορέσει όμως να την σώσει και να της χαρίσει την πλούσια ζωή που ονειρεύεται ξανά;  Στην ζωή της μπλέκεται και ο Όγκυ (Δημήτρης  Καπετανάκος), ο πρώην άνδρας της αδελφής της.

Το έργο θα μπορούσε κάλλιστα να διαδραματίζεται στην Ελλάδα του σήμερα. Στην Ελλάδα της φούσκας. Στην Ελλάδα που μέχρι πριν λίγα χρόνια, όλοι ζούσαν για μια πλούσια ζωή. Όλοι ζούσαμε μια φούσκα που έσκασε ξαφνικά και βρεθήκαμε στο κενό.

                      «Στον έρωτα και στο χρήμα μόνο το πάρα πολύ είναι αρκετό»

Η σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή είναι ιδιαίτερη και πιστεύω ότι σε μεγάλο ποσοστό, σε αυτόν οφείλεται η μεγάλη επιτυχία της παράστασης. Είναι γρήγορη, ιδιαίτερη, ατμοσφαιρική. Με συνεχή flash back στην ζωή της Tζάσμιν, μας μεταφέρει αστραπιαία στο τότε και στο σήμερα. Φωτίζει με έμπνευση τις ψυχολογικές μεταπτώσεις της ηρωίδας μας.

Τα σκηνικά της Mαγιού Τρικεριώτη είναι πανέμορφα. Ένα πολυτελέστατο loft στην Νέα Υόρκη και το ένα συνηθισμένο διαμέρισμα στο Σαν Φρανσίσκο. Αξιόλογα και όμορφα τα κοστούμια της  Κικής Γραμματικοπούλου. Από τα κομψά και πολυτελέστατα ρούχα της Τζάσμιν, την ρόμπα με τις παντόφλες της Τζίντζερ,  τα φινετσάτα πανάκριβα κοστούμια  μέχρι τα σπορ ρούχα των ανδρών.

Οι φωτισμοί που ανήκουν στον Σάκη Μπιρμπίλη είναι ατμοσφαιρικοί και η μουσική επιμέλεια του Ιάκωβου Δρόσου μας ταξιδεύει. Με την υπέροχη μουσική blue moon η Τζάσμιν, θυμάται, ονειροπολεί και ονειρεύεται.

Η Ελένη Ράντου έχει να αντιμετωπίσει έναν δύσκολο ρόλο.  Συνεχείς συναισθηματικές εναλλαγές στην ψυχολογία της πρωταγωνίστριας, τα φαντάσματα του παρελθόντος που έρχονται και την βασανίζουν,  το «φλερτ» της με την παράνοια, η υπεροψία που δεν την εγκαταλείπει  ούτε όταν όλα τα ωραία έχουν τελειώσει, οι γρήγορες αλλαγές στο παρόν και στο παρελθόν, η ψυχολογική της αστάθεια.

Η Ελένη Ράντου έχει μία καθηλωτική ερμηνεία και στον ρόλο αυτό. Έχει αγαπήσει και δουλέψει τον ρόλο με μεγάλη προσοχή και αυτό φαίνεται και φθάνει στο κοινό. Με μια δυναμική ερμηνεία και σκηνική άνεση ξεδιπλώνει σιγά-σιγά την ιστορία της Τζάσμιν που φλερτάρει με την «μεγάλη» ζωή, αλλά συγχρόνως και με την παράνοια και χτίζει με μαεστρία και δυναμικότητα την προσωπικότητα της ηρωίδας που ερμηνεύει.

Ο Μάξιμος Μουμούρης είναι ο τυπικός τύπος ενός golden boy. Κυνικός, κυνηγός του χρήματος που πιστεύει για Θεό του. Γοητευτικός, μέσα στην απλότητά της ερμηνείας του, μας γοητεύει και γίνεται συμπαθής, παρά την κυνικότητα του ρόλου του.

Ξεχωρίζει η ερμηνεία της Γαλήνης Χατζηπασχάλη στο ρόλο της μικρής, καλοσυνάτης και αφελούς αδελφής, καθώς και ο Παντελής Δεντάκης  σαν υποψήφιος δεύτερος σύζυγός της. Απολαυστικές οι μεταξύ τους σκηνές.

Ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος πολύ πειστικός στον ρόλο του διπλωμάτη.

Αξιόλογες όλες οι ερμηνείες των υπολοίπων πρωταγωνιστών.

Η «Τζάσμιν» της Ελένης Ράντου είναι μία καλοδουλεμένη, ατμοσφαιρική παράσταση που σε κερδίζει και σε προβληματίζει. Eίμαι σίγουρη ότι και ο Γούντυ Άλλεν θα την απολάμβανε, αν την έβλεπε.

Ταυτότητα Παράστασης

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Θεατρική απόδοση: Ελένη Ράντου, Βαγγέλης Χατζηνικολάου
Σκηνικά: Μαγιού Τρικεριώτη
Κοστούμια:  Κική Γραμματικοπούλου
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος
Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα
Φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλλιεράκης

Παίζουν: Ελένη Ράντου, Μάξιμος Μουμούρης, Παντελής Δεντάκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Κώστας Κορωναίος, Ορέστης Καρύδας και Δημήτρης Καπετανάκος

(Η Κα Γαλήνη Χατζηπασχάλη έχει αποχωρήσει από το αρχικό cast).