Mενεξέδες και Ζουμπούλια του Νότη Παρασκευόπουλου

Της Βίβιαν Μητσάκου


Η 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα αλτσχάιμερ και η παράσταση «Μενεξέδες και Ζουμπούλια» διάλεξε αυτή την ημέρα για την πρεμιέρα της στο θέατρο Θησείο.

Γεμίζουμε το βιβλίο της ζωής μας με γεγονότα, ευτυχισμένες στιγμές, στιγμές δυσάρεστες. Και έρχεται κάποια στιγμή άθελά μας, που τα γράμματα στο βιβλίο αρχίζουν σιγά-σιγά να ξεθωριάζουν, μέχρι που βλέπεις μόνο λευκές σελίδες. Είμαστε όσα έχουμε ζήσει. Είμαστε οι αναμνήσεις μας. Αν όμως τις χάσουμε, Τι είμαστε χωρίς τις αναμνήσεις μας; Ποιοι είμαστε; Το αλτσχάιμερ είναι μία αρρώστια που με ύπουλο τρόπο μας κλέβει λίγο λίγο αυτό που είμαστε.

Το «Μενεξέδες και Ζουμπούλια» είναι μια αισιόδοξη παράσταση για την ομορφιά του τέλους και τη σπουδαιότητα της αρχής, για την καθημερινότητα της άνοιας και την ανάγκη για επικοινωνία.

Η «seven eleven – ομάδα θεάτρου», τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί προγράμματα ψυχαγωγίας σε γηροκομεία και η πρωτοβουλία της αυτή αξίζει συγχαρητήρια. Έχουν ακούσει χιλιάδες πραγματικές ιστορίες ανθρώπων. Όλοι οι χαρακτήρες της παράστασης είναι υπαρκτά πρόσωπα, άνθρωποι δικοί μας, που τώρα βρίσκονται σε ανοϊκή κατάσταση σε κάποιο ίδρυμα.

Τα κείμενα είναι αληθινές ιστορίες που τις διηγήθηκαν οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι στον Νότη Παρασκευόπουλο, που έχει και την σκηνοθεσία. Μια σκηνοθεσία λιτή και ουσιαστική.

Mέσα στα κείμενα του Νότη Παρασκευόπουλου διακρίνεται η τρυφερή προσέγγισή του και η αγάπη του για τους ανθρώπους που του εμπιστεύθηκαν τις ιστορίες της ζωής του.

Τα σκηνικά της Μυρσίνης Μανέτα, απόλυτα εναρμονισμένα με το θέμα της παράστασης, μια πολυσύχναστη αίθουσα αναμονής ενός αεροδρομίου και μια γωνιά από ένα νεοκλασικό σαλόνι.

Πολύ όμορφα τα κοστούμια της παράστασης, δημιουργίες της Κωνσταντίνας Μαλτέζου.

Στην αίθουσα αναμονής ενός αεροδρομίου συναντιούνται πέντε ηλικιωμένοι εξαιτίας της καθυστέρησης των πτήσεών τους. Και εκεί άγνωστοι μεταξύ τους αρχίζουν να θυμούνται τα παιδικά και νεανικά τους χρόνια, τους πρώτους έρωτές τους, την ανάγκη για επιβίωσή, τα ταξίδια τους. Δύσκολα χρόνια που τα θυμούνται με νοσταλγία και αγάπη. Συγκινούνται, τραγουδούν το τραγούδι της νιότης τους «Μενεξέδες και Ζουμπούλια», αγαπάνε την ζωή που τους μένει.

Οι ερμηνείες των πέντε πρωταγωνιστών είναι εξαιρετικές, με σκηνική και υποκριτική άνεση. Χρησιμοποιούν δυναμικά εκφραστικά μέσα, για να μπορέσουν να μας μεταφέρουν στο τότε (το παρελθόν τους) και στο σήμερα. (Γιάννης Αννούσης, Μαρίνα Κουτρούμπα, Μάνος Κωστής, Κωνσταντίνα Μαλτέζου, Πετρούλα Μαντζουκίδου και Τάσος Τζιβίσκος).

Με την καθοδήγηση στη κίνησή του Γιάννη Πολύζου οι νεαροί ηθοποιοί μεταμορφώθηκαν σε ηλικιωμένους.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στο κοινό η παρουσία της κας Ευαγγελίας, που είχε διηγηθεί την ιστορία της ζωής της και τώρα την παρακολουθούσε, κάνοντας και τις παρεμβάσεις της. Στεκόμουν ακριβώς απέναντί της και την παρακολουθούσα. Ήταν ένα μικρό παιδί. Χαιρόταν σαν ένα μικρό παιδί, ακούγοντας να αφηγούνται την ζωή της. Μονολογούσε και χτυπούσε τα χέρια της χαρούμενη. Την ώρα της παράστασης σκεφτόμουν πως θα αισθανόταν η Μαρίνα Κουτρούμπα που παρουσίαζε την ζωή της γυναίκας που καθόταν εκεί απέναντί της. Υποθέτω σπάνια εμπειρία για μία ηθοποιό.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι γονείς μας, οι γιαγιάδες, οι παππούδες μας. Γίνονται ξανά μικρά, ανυπεράσπιστα πλάσματα.. Χρειάζονται την αγάπη και την φροντίδα μας. Μόνο αν δεις τα απορημένα μάτια ενός ηλικιωμένου με άνοια, όταν υψώσεις λίγο την φωνή σου μιλώντας του, μόνο τότε μπορείς να καταλάβεις πόση αγάπη χρειάζονται, πόσο σαστισμένοι είναι.. Ας μην τους εγκαταλείπουμε.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο ΘΕΑΤΡΟ ΘΗΣΕΙΟ για 10 παραστάσεις. Μην το χάσετε.

Ταυτότητα της παράστασης

Τίτλος: Μενεξέδες και Ζουμπούλια
(Μια παράσταση γι’ αυτό που μένει)
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Νότης Παρασκευόπουλος
Κατηγορία Έργου: Κοινωνικό
Κίνηση: Γιάννης Πολύζος
Σκηνικά: Μυρσίνη Μανέτα
Επιμέλεια Κοστουμιών: Κωνσταντίνα Μαλτέζου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Ζαΐρης
Κατασκευή Κοστουμιών: Ευαγγελία Τσιούνη
Κατασκευή Σκηνικού: Γεράσιμος Μαλτέζος
Φωτογραφίες-Βίντεο: Γιώργος Χαρίσης
Οπτική Επικοινωνία: Νίκος Γαζετάς

Ηθοποιοί: Γιάννης Αννούσης
Μαρίνα Κουτρούμπα
Μάνος Κωστής
Κωνσταντίνα Μαλτέζου
Πετρούλα Μαντζουκίδου
Τάσος Τζιβίσκος

Χώρος: Θησείον – ένα θέατρο για τις τέχνες Τουρναβίτου 7, Ψυρρή
Κρατήσεις: 210 3255444 & 693 6159929
Προπώληση Εισιτηρίων www.ticketservices.gr
Πρεμιέρα: Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ) ώρα 20.00
Παραστάσεις: Από 24 Σεπτεμβρίου κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 19:00 για 10 μόνο παραστάσεις.
Διάρκεια: 75 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 12€
Μαθητικό/Φοιτητικό, Πολυτέκνων, ΑΜΕΑ, άνω των 65, Ανέργων: 10€
Οργάνωση Παραγωγής: seveneleven ομάδα θεάτρου