Η Πόρνη από πάνω του Αντώνη Τσιπιανίτη- Θέατρο Βρετάνια

iporniapopano1

Δεν σας αρέσουν οι μονόλογοι; Τους βρίσκετε βαρετούς; Σας τρομάζουν;  Εμένα πάλι όχι. Δείτε την παράσταση «Η Πόρνη από πάνω» και είμαι σίγουρη πως θα αλλάξετε γνώμη.

Η Κατερίνα Διδασκάλου, στα μαύρα ντυμένη, ανάβει το καντήλι στην μνήμη του «αγαπημένου της συζύγου» που μόλις θάφτηκε.

Πρέβεζα. Νεαρή κοπελίτσα στην εφηβεία της, η Ερατώ, περνά δύσκολα στο αυστηρό πατρικό της σπίτι. Εκπληκτική η σκηνή που από ένα ντουλάπι αρπάζει και πετά τα παλιά της κεντήματα και φωνάζει «Αυτή είναι η εφηβεία μου, αυτή η ζωή μου»!

Τον πρώτο άνδρα που την φλέρταρε, ένα νεαρό αστυνομικό που βρέθηκε στην Πρέβεζα με μετάθεση, τον παντρεύτηκε για να ξεφύγει από το πατρικό της και την κλειστή κοινωνία της Πρέβεζας. Πόσες άλλες γυναίκες δεν κάνουν ένα γρήγορο και χωρίς σκέψη γάμο, πιστεύοντας ότι θα ξεφύγουν από τη κλειστή κοινωνία ενός χωριού, μιας  μικρής πόλης;

Άλλες πετυχαίνουν να ξεφύγουν, άλλες όχι.

iporniapopano2

Έτσι και η πρωταγωνίστριά μας, βρίσκεται στην Αθήνα, ουσιαστικά με έναν άγνωστο. Εδώ οι μάσκες έπεσαν. Μόνη στη μεγαλούπολη, με έναν άνδρα βίαιο, σκληρό εκμεταλλευτή λαθρομεταναστών και προστάτη ιερόδουλων.

Το κείμενο του Αντώνη Τσιπιανίτη θίγει και τους επίορκους αστυνομικούς, τους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους.

Ο άνδρας της νοικιάζει σε λαθρομετανάστες το διαμέρισμα πάνω από το δικό τους με «το κεφάλι». Τους πουλάει προστασία. Και αυτή από αντίδραση, τους μαγειρεύει. «Και να τα σουτζουκάκια, και να οι γαρίδες» μονολογεί. Και τα αφήνει έξω από την πόρτα τους.

Υποψιάζεται ότι ο άνδρας της έχει ερωμένη και βεβαιώνεται όταν ακούει τη φωνή του και τα βογγητά του, όταν φεύγοντας οι λαθρομετανάστες, το διαμέρισμα νοικιάζει μία κυρία. Και προστάτης της είναι ο δικός της άνδρας.

Η αφήγηση της Διδασκάλου σε κρατά σε εγρήγορση καθ’όλη τη διάρκεια του έργου.

Ανακαλύπτει ότι είναι ένα νούμερο στο τεφτέρι των εξόδων που κρατά ο άνδρας της. Και μάλιστα τα μικρότερο! Ενώ για την άλλη ξοδεύει μεγάλα ποσά.

Μετά έρχεται και η βία. Την χτυπά αλύπητα, μέχρι που χάνει το αγέννητο παιδί της, την μόνη χαρά που περίμενε. Το παιδί της!

Ένα ατύχημα όμως με το περιπολικό, στοιχίζει την ζωή στον άνδρα της. Ίσως είναι η θεία δίκη;

«Ήταν το αγέννητο παιδί μου, που ήθελε να σώσει την μάνα του από την κόλαση και βοήθησε στο ατύχημα».

Έτσι ήρθε η λύτρωσή της. Μέσα από τον θάνατο του βίαιου συζύγου.

iporniapopano3

Η τελευταία σκηνή, που η Διδασκάλου εμφανίζεται ντυμένη όμορφα, βγάζοντας τα μαύρα και φορώντας ένα εντυπωσιακό κόκκινο φόρεμα, κοιτάζεται στον καθρέφτη και φορά το κόκκινο κραγιόν της είναι εκπληκτική.

Επιτέλους θα ζήσει!!!

Η καταπίεση των γυναικών δυστυχώς υπάρχει και στις μέρες μας. Και καθώς η βία απειλεί τη ζωή μας σε πολλούς τομείς, έτσι και η ενδοοικογενειακή βία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Είτε πρόκειται για βία προς μικρά παιδιά, είτε βία μεταξύ των συζύγων. Ας μην κρατάμε το στόμα μας άλλο κλειστό. Ας αντιδράσουμε. Ας μιλήσουμε. Υπάρχουν ευτυχώς φορείς που μπορούν να μας βοηθήσουν.

Να σας πω και ένα μυστικό; Ήταν από τις παραστάσεις που όταν την είδα πέρσι, ήθελα να την ξαναδώ. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που απόλαυσα μια Κατερίνα Διδασκάλου ανεπανάληπτη, γοητευτική, φυσική, συγκλονιστική, γήινη, με αστείρευτο ταλέντο. Μιλούσε με τα μάτια της. Πανέμορφη, ακόμα και μέσα στα μαύρα ρούχα της.

Εύχομαι και άλλες μεγάλες επιτυχίες στην Κατερίνα Διδασκάλου.

Μην το χάσετε! Έμαθα ότι θα επαναληφθεί τέλος Απριλίου. Θα θυμάστε την παράσταση για πολύ καιρό! Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι παίζεται για τέταρτη χρονιά.

iporniapopano5

Advertisements