Η Μεγάλη Χίμαιρα του Καραγάτση- Θέατρο Πορεία

megali_ximaira4

Ήταν η παράσταση του περασμένου καλοκαιριού. «Talk of the town», που λέμε και στα ελληνικά. Συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2014 με το Πορεία, όπου παίζεται φέτος τον χειμώνα. Δεν κατάφερα να το δω το καλοκαίρι και έτσι μετά από κράτηση δύο μηνών, είμαι εδώ στο κατάμεστο θέατρο Πορεία. Βασισμένο στο έργο του Καραγάτση, η Μεγάλη Χίμαιρα.

Στο φουαγιέ φωτογραφίες από σκηνές της παράστασης. Μερικοί περίμεναν κάποια ακύρωση και όταν η ταμίας δηλώνει ότι υπάρχει ένα εισιτήριο από ακύρωση, το χαμόγελο έλαμψε το πρόσωπο της ηλικιωμένη κυρίας, που περίμενε υπομονετικά. Όλοι είμαστε στις θέσεις μας και το τρίτο κουδούνι χτυπά.

Το έργο αρχίζει με κινηματογραφική προβολή. Η νεαρή Μαρίνα, Αλ. Αϊδίνη, στη Ρουέν της Γαλλίας κάνει έρωτα επί πληρωμή, ίσως για να εκδικηθεί την μητέρα της, η οποία όταν πέθανε ο άντρας της και πατέρας της Μαρίνας, μετέτρεψε το σπίτι τους σε οίκο ανοχής. Διαπληκτισμός μάνας-κόρης και ξαφνικός θάνατος της μητέρας, η οποία όμως της αφήνει μια πολύ μεγάλη περιουσία. Η Μαρίνα έχει τελειώσει ελληνική φιλοσοφία.

megali_ximaira1

Και ξαφνικά βρισκόμαστε στη σκηνή του Θεάτρου! Η Μαρίνα τριγυρνά μόνη της στο λιμάνι και εκεί γνωρίζει έναν Έλληνα ναυτικό, τον Γιάννη, Ν. Ψαρρά, που είναι ιδιοκτήτης του πλοίου Χίμαιρα και την πείθει να τον ακολουθήσει στην Ελλάδα, στη Σύρο.

Σαν να βλέπω διπλό έργο. Κινηματογράφος και θέατρο μαζί. Στο πάνω μέρος της σκηνής ο Γιάννης και η Μαρίνα ερωτευμένοι και στο κάτω μέρος κινηματογραφικά βλέπουμε την θάλασσα, ελληνικά νησιά, την Σύρο. Καταπληκτική αυτή η εναλλαγή κινηματογράφου και θεάτρου.

Ο ενθουσιασμός της νεαρής Γαλλίδας για την ζωή της στην Ελλάδα, σιγά σιγά φεύγει και την θέση του παίρνει η δύσκολη ζωή στην κλειστή κοινωνία της Σύρου και η δύσκολη συμβίωση με την πεθερά της. Με τον κουνιάδο της, Όμ. Πουλάκη, έχουν πολλά κοινά σημεία. Ομιλούν για αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Χωρίς ποτέ να το δείξουν, να πουν μία κουβέντα, ένα έντονο πάθος υπάρχει στη σχέση τους.

Μια από τις ωραιότερες σκηνές της παράστασης που μου άρεσε ιδιαίτερα, ήταν όταν ενώ παρακολουθούμε την μεγάλη δεξίωση στη Σύρο σε κινηματογράφο, με τα υπέροχα κοστούμια και φορέματα, της Ελένης Μανωλοπούλου, η Μαρίνα σαν οπτασία, μαγικά, ξεπηδά από την οθόνη στην σκηνή, σαν συνέχεια της και συνεχίζει τον χορό με τον ίδιο τον Καραγάτση, ρόλο που υποδύεται θαυμάσια ο ίδιος ο σκηνοθέτης Δ. Τάρλοου, εγγονός του Καραγάτση.

Μετά τον χαμό του παιδιού της, η άλλη δυνατή σκηνή της παράστασης είναι η σύγκρουσή της με τον κουνιάδο της. Βία, ξύλο, και τελικά το πάθος που κρυβόταν κυριεύει και τους δύο. Η σκηνή δεν σε σοκάρει χάρη στην όμορφη χορογραφία της Ζ. Χατζηαντωνίου.

Ο κινηματογραφικός πνιγμός του κουνιάδου και η επίσης κινηματογραφική αυτοκτονία της Μαρίνας είναι τέλεια σκηνοθετημένες.

megali_ximaira5

Η Αλεξάνδρα Αϊδίνη (Μαρίνα) αέρινη, εύθραυστη είναι η πρωταγωνίστρια του έργου. Ξετυλίγει μπροστά στα μάτια μας το μεγάλο της ταλέντο, ακόμα και η γαλλική προφορά της την κάνει ακόμα πιο χαριτωμένη. Ιδανική για τον ρόλο της. Όλος ο θίασος ήταν πολύ καλός, ανταποκρίθηκε στις υψηλές απαιτήσεις του έργου.

Η νεαρή Μαρίνα, με την δύσκολη παιδική της ηλικία, κυνηγούσε την Χίμαιρά της. Η Ελλάδα που λάτρευε μέσα από τους αρχαίους συγγραφείς, ξαφνικά την πίεζε. Άλλα ήθη, άλλα έθιμα. Έτρεχε να βρει την χίμαιρα, αλλά η ευτυχία ήταν πολύ κοντά της. Η Μαρίνα δεν αγάπησε ποτέ τον κουνιάδο της. Ο μόνος αληθινός έρωτάς της υπήρξε ο Γιάννης ο άνδρας της. Πλήρωσε την χίμαιρα με την ίδια της την ζωή, σκόρπισε όμως θλίψη, πόνο, θάνατο και στους γύρω της.

Η πολύ καλή δουλειά του σκηνοθέτη, τα υπέροχα κοστούμια και τα σκηνικά, η μουσική που ακουγόταν στην διάρκεια της παράστασης, η θάλασσα που την αισθανόσουν, οι δυνατές ερμηνείες, έκαναν την παράσταση μία από τις καλύτερες της  φετινής περιόδου.

Πολλά συγχαρητήρια σε όλους. Δίκαιη η αναμονή των δύο μηνών για να την δω!

megali_ximaira2

Advertisements